Τμήματα που συμμετείχαν: Β1, Β2,Β3, Β4 και Β6

Διάρκεια: 1-2 διδακτικές ώρες

Συντονίστρια: Ελισάβετ Γρηγοριάδου ΠΕ78 νομικός

Οι μαθητές των παραπάνω τμημάτων ζωγράφισαν χριστουγεννιάτικα δέντρα σε χαρτόνι με μαρκαδόρους, ανά ομάδες. Στη συνέχεια κρέμασαν τα έργα τους στους τοίχους της τάξης τους.

Γιατί επιλέχτηκε ως θέμα το δέντρο; Τα δέντρα, τα έλατα στην περίπτωση αυτή, εκτός από το χριστουγεννιάτικο συμβολισμό τους είναι πολύτιμα για το οικοσύστημα και την ζωή στον πλανήτη μας. Παράγουν οξυγόνο, καθαρίζουν τον αέρα, εμπλουτίζουν το έδαφος, εμποδίζουν τη διάβρωση των εδαφών, αποθηκεύουν νερό, χρησιμεύουν ως καταφύγιο για τα ζώα και τα πουλιά, μειώνουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και συμβάλλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που αποτελεί την κύρια αιτία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Επιπλέον το δέντρο συμβολίζει τη ζωή σε όλο τον πολιτισμό μας. Οι ρίζες τη γέννηση, ο κορμός που τείνει προς τον ουρανό τη διάρκεια της ζωής και τα κλαδιά τις αποφάσεις της ζωής και το δρόμο που ακολουθούμε. Συμβολίζει την αγάπη, τη σοφία, την ελπίδα και τη σύνδεσή μας με το περιβάλλον. Στη Βίβλο συμβολίζει την έναρξη της ζωής στον κήπο της Εδέμ. Σε κείμενα άλλων πολιτισμών συμβολίζει την αφθονία, το γενεαλογικό δέντρο, την αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Το δέντρο των Χριστουγέννων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα όταν οι χριστιανοί θέλησαν να εξαλείψουν τη χρήση της βελανιδιάς που οι ειδωλολάτρες θεωρούσαν ιερή και επέλεξαν το έλατο. Στην Ελλάδα το έθιμο του στολίσματος του έλατου ήρθε με την έλευση του Όθωνα και των Βαυαρών το 1833. Στην αρχή στόλιζαν το δέντρο με χρήσιμα πράγματα όπως τρόφιμα και ρούχα. Σιγά σιγά άρχισαν να το στολίζουν με διακοσμητικά αντικείμενα.

 

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των τάξεων

Αφήστε μια απάντηση